Skip to main content

Nog nooit gehoord van Belofe verpakkingen? U bent ongetwijfeld niet de enige. Ooit gehoord van Ben van Deurzen? Die kans is groter. Hij groeide op boven het roemrijke sigarettenwinkeltje van zijn moeder in de Oirschotse Sint Odulphusstraat. Jarenlang werkte Ben als kok bij De Beurs, maakte een uitstapje in een compleet andere sector en keerde vervolgens weer terug tussen de pannen. Door een combinatie van (persoonlijke) omstandigheden belandde hij in een genadeloze burn-out. Hij zonk naar ongekende diepte en zwom zich een slag in de rondte omhoog. Bijna drie jaar geleden werd hij zelfstandig ondernemer van Belofe verpakkingen.

Be staat voor Ben

Lo staat voor Lotje, zijn dochter.

Fe staat voor Femke, zijn vrouw en tweede dochter Feetje.

Een naam die zijn gezin symboliseert; Femke en de meiden zijn voor hem het allergrootste cadeau.

Belofe is gespecialiseerd in luxe verpakkingen, decoraties en tassen voor onder andere de chocolaterie en patisserie. Maar Ben ontdekte dat zijn assortiment een veel breder publiek kent. Bijna elke zaak gebruikt tassen, of een op maat gemaakt doosje. En niets is hierbij te gek, alles is mogelijk! Femke stopte vorig jaar als gastvrouw in de horeca  – de combinatie van kinderen en onregelmatig werken brak haar op – en probeert nu de producten van Belofe in Noord-Brabant aan de man te brengen. Ben bedruipt de rest van Nederland. In de loop der tijd is het bedrijf flink gegroeid, een verdienste van Ben: “Het wereldje is klein. Doe je iets goed, dan wordt dat gehoord. Ik ken mijn concurrenten, weet hoe ik me kan onderscheiden.”

Acht dagen in een week

Na afloop van het interview dat plaatsvond ergens in januari van dit jaar, vroeg Ben zich aan de voordeur van zijn huis in Oirschot af hoe in godsnaam een drie uur durend gesprek te vertalen is naar zo’n 700 woorden. Het antwoord toen? “Ik heb nog geen idee.” Het antwoord nu? “Het is inderdaad niet te doen.” Omdat ze zoveel te vertellen hebben, zoveel zinnigs ook. Niet alleen over Belofe. Juist niet! Het gaat over liefde, over elkaar weten te vinden en vast te houden. Over hoe te dealen met Ben zijn ADHD. Over de ingrijpende, soms onbegrijpelijke keuzes die dierbare naasten maken en welke lange weg ze moesten bewandelen om zwanger te raken van Lotje (7). En dat Feetje (3) dan zomaar spontaan werd verwekt. Ben is een gevoelsmens, een bourgondiër, wil voor anderen zorgen, houdt van gezelligheid en een goed gesprek. Hij gaat snel, praat snel. Propt acht dagen in een week. Femke is zijn rots in de branding. Op verschillende fronten een tegenpool en dat is misschien maar goed ook.

Van vader op zoon

Hij en zij hebben een achtergrond in de keuken en Ben’s vader werkte altijd in bakkerijen. “Er zijn genoeg raakvlakken met de verpakkingssector. Je moet ons geen boormachines laten verkopen, dat kunnen we niet.” Na een ontslag wegens leeftijd belandde Ben’s vader in de verpakkingsbranche. “Toen ik hem voorstelde om zijn 400 klanten over te nemen twijfelde hij enorm; zei in eerste instantie nee. Maar ja…! Zijn zoon is een doordrammer eerste klas hè! Uiteindelijk sloten we een compromis. Ik moest van hem zelf afnemers zoeken; zou mij dat lukken dan ging ie over het voorstel nadenken. Op het laatst zijn we samen de baan op geweest; hij is trots op mij.” Vooral Ben is veel onderweg, zeker in drukkere periodes. Toch verliezen ze elkaar niet uit het oog en zijn sociaal betrokken. Een tijdje terug pakte Femke de fiets, stopte een pak speculaas en een memoryspel in de fietstas, zette Feetje in het stoeltje, trapte naar zorgcentrum Joris en knoopte daar spontaan een gesprek aan met de bewoners. Tekenend voor de wijze waarop Ben en Femke in het leven staan. “Belofe maakt daar een belangrijk onderdeel vanuit. Familie, vrienden en wijzelf zijn hét belangrijkste.”

Bron:
Marina van Brunschot, Kektus Magazine